Leontien Kompier wil niet in Venray blijven

Waarnemend burgemeester Leontien Kompier zal niet solliciteren naar de vacature van burgervader van gemeente Venray. Dat maakte ze bekend in de extra raadsvergadering over de profielschets op woensdag 16 november. Gouverneur Emile Roemer bracht het ter sprake. Hij hintte erop dat de waarnemend burgemeester kan gaan voor een vaste benoeming.

Roemer zei dat hij goede berichten hoort over het functioneren van Kompier in Venray. “Als zij solliciteert, dan kan dat andere kandidaten mogelijk weerhouden. De vraag of de waarnemer wil blijven, moet ze zelf beantwoorden.” Leontien Kompier (64) reageerde dat ze het na bijna een jaar nog steeds naar haar zin heeft in Venray, maar dat ze geen sollicitatiebrief zal schrijven voordat de termijn sluit op 8 december. “Ik maak mijn tijdelijke periode hier graag vol, maar ik gun Venray een burgemeester die minstens twee termijnen meekan”, zei ze.

De burgemeester krijgt een benoeming voor een periode van zes jaar. Emile Roemer verwacht dat de installatie in juli 2023 kan plaatsvinden in het gemeentehuis.

Geheimhouding
De gouverneur deelde een waarschuwing uit aan de vertrouwenscommissie die de benoemingsprocedure begeleidt. Deze commissie bestaat uit acht raadsleden, uit iedere fractie een lid. “Geheimhouding vind ik heel belangrijk. Daar blijf ik op hameren. U mag met niemand praten over namen van kandidaten”, stelde Roemer. Hij haalde aan dat geïnteresseerden kopschuw kunnen worden als hun naam voortijdig op straat komt te liggen, want de sollicitanten moeten bij een afwijzing in Venray verder kunnen in hun huidige functie. “De procedure moet daarom heel veilig en zorgvuldig verlopen. Als er toch namen lekken, dan hebt u een groot probleem”, hield Roemer de raadsleden voor. “U bent niet alleen strafbaar, maar het risico bestaat dat de beste mensen niet komen. En we willen de beste burgemeester voor Venray. Het liefst een duizendpoot die aan alle competenties voldoet. Maar probeer zo iemand maar eens te vinden.”

Enthousiaste aanvoerder
Emile Roemer vertelde dat er momenteel veel wisselingen zijn van burgemeesters in Nederland. Veel gemeenten, zoals Venray, hebben met het openstellen van hun vacature gewacht tot na de raadsverkiezingen van 16 maart, zodat de nieuwe gemeenteraad erover kan beslissen. “Het komt nu allemaal op een hoop”, zei Roemer. “Er lopen zestig procedures voor nieuwe burgemeesters. Dat zijn er veel. De minister van Binnenlandse Zaken zal met ons meedenken.”

PvdA-raadslid Henk Bisschops is voorzitter van de vertrouwenscommissie. Hij zei dat Venray op zoek is naar een betrokken persoon die zich laat zien bij inwoners en verenigingen. “We willen iemand die doortastend is en het voortouw neemt. Die verbindend is en boven de partijen staat.”
Bijna zeshonderd inwoners die de vragenlijst invulden, spraken de wens uit voor een ‘enthousiaste aanvoerder’.

Enorme uitdaging
De meeste fracties hielden een promotiepraatje om kandidaten over de streep te trekken. Ze kregen hiervoor complimenten van Roemer. “Ik weet zeker dat er veel mensen graag naar Venray komen om deze prachtige functie te vervullen.” Jan Hendriks (SP) vatte de nieuwkomer samen in twee woorden. “Daadkrachtig mens.” Anne Thielen (CDA) hoopt dat de nieuwe burgemeester rust en stabiliteit brengt. Het CDA wees op de grote agrarische gemeenschap die voor ingrijpende veranderingen staat. Ook voor GroenLinks is dit het speerpunt. “We hebben de stikstofkwestie en een grote veestapel. Dit is een enorme uitdaging”, zei André van Maarschalkerwaard.