Landbouwverkeer niet over rondweg Wanssum

Het landbouwverkeer mag definitief niet over de rondweg van Wanssum rijden. Provincie Limburg blijft bij het standpunt dat geen langzaam verkeer is toegestaan op de provinciale weg. Het College van B&W van Venray hoopte tevergeefs de landbouwvoertuigen te weren van de Venrayseweg/Brugstraat in de dorpskern.

De werkzaamheden aan Venrayseweg/Brugstraat zijn afgelopen zomer begonnen. De oude provinciale weg N270 krijgt hier een herinrichting als woonstraat met een maximumsnelheid van 30 kilometer. De rijweg wordt smaller en het asfalt maakt plaats voor klinkers en meer groen, want de oude functie van verbindingsweg is vervallen sinds het doorgaande verkeer over de nieuwe rondweg rijdt.

De route van het landbouwverkeer is vanaf de opening van de rondweg, eind 2020, een heet hangijzer in Wanssum. Inwoners begrijpen niet waarom het landbouwverkeer via de smalle woonstraat midden door Wanssum blijft rijden, terwijl even verderop een brede rondweg ligt. Ook de gemeenteraad verzet zich tegen het besluit van provincie Limburg om geen landbouwverkeer toe te staan op de rondweg. De gemeenteraad nam in september 2021 unaniem een motie aan om de provincie op andere gedachten te brengen.

De wethouders Erik van Daal (Venray Lokaal) en Wim de Schryver (VVD) zaten vorige maand aan tafel met verkeersgedeputeerde Maarten van Gaans. De uitkomst van het gesprek was niet positief voor Wanssum. Het college legt zich noodgedwongen neer bij de afwijzing van de provincie, zo blijkt uit de raadsinformatiebrief.

Klachten zullen blijven
Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden, het deel Brugstraat, moet het landbouwverkeer ook gewoon door Wanssum blijven rijden. Tijdens het werk aan de Venrayseweg, de tweede fase, mogen landbouwvoertuigen deels over de rondweg. Bij de rotonde op de Geijsterseweg moeten de voertuigen weer verder door het dorp. Het college zegt niet gelukkig te zijn met deze uitkomst. ‘Want de klachten vanuit Wanssum zullen blijven bestaan’.

De provincie heeft als argument dat het onwenselijk is om vrachtwagens en landbouwverkeer samen te voegen op de rondweg. Ook vanwege de doorstroming is langzaam verkeer niet gewenst. Zowel verkeerstechnisch als juridisch is het onmogelijk, stelt de provincie.

Tekst: Henk Willemssen