Gemeente betaalt mee aan carnavalstent in Holthees

De Keavers uit Smakt-Holthees zit komend carnavalseizoen zonder accommodatie nu ’t Pelgrimshuis in Smakt is gesloten. De carnavalsvereniging wil daarom een tent plaatsen bij de blokhut op sportpark De Halt in Holthees. Gemeente Venray is bereid de helft van de kosten (3250 euro) te betalen.

Tweelingdorp Smakt-Holthees valt onder twee gemeenten. Daarom betalen de gemeenten Venray (Smakt) en Land van Cuijk (Holthees) ieder de helft van de huur van 6500 euro van de tent. Met de energiekosten is geen rekening gehouden. Hiervoor moet de carnavalsvereniging zelf opdraaien.

Venray en Land van Cuijk trekken ook samen op om een gemeenschapshuis te realiseren voor beide dorpen, want de huur van een tent is maar een tussenoplossing. Door de sluiting van restaurant ’t Pelgrimshuis, op 1 april van dit jaar, werden veel verenigingen dakloos.

Enige optie
De Keavers heeft bekeken of de carnavalsactiviteiten konden worden verplaatst naar café-zaal ’t Trefpunt in Holthees, maar vanwege de hoge huur en allerlei voorwaarden was dat geen optie, meldt de gemeente. Het plaatsen van een tent op het sportpark is de enige mogelijkheid om beide dorpen toch samen carnaval te laten vieren in 2023.

Gemeente Venray spreekt van een kortetermijnoplossing. Samen met de werkgroep gemeenschapsaccommodatie Smakt-Holthees en gemeente Land van Cuijk wordt naar een toekomstbestendige oplossing gezocht. Als eerste moet een locatie in beeld komen voor een nieuw gemeenschapshuis. Er is nog geen geld voor opzij gezet, want Smakt valt niet onder Schoon door de Poort. Bij dit project worden alle gemeenschapshuizen verzelfstandigd en met financiële steun van gemeente Venray opgeknapt.