'Rouw is voor iedereen anders, delen van ervaringen helpt'

Binnenkort wordt in Venray gestart met een gespreksgroep 'Omgaan met verlies', speciaal voor mensen die een dierbare zijn verloren. Onder leiding van Anja Damhuis (Synthese) en Toon Emonts (Lotgenoten Horst) worden gevoelens omtrent rouw besproken tijdens zes bijeenkomsten. "Het delen van je ervaring kan helpen bij de verwerking."

"Een opsteker. Een lichtpuntje in deze verwarrende tijd", het is de veelzeggende reactie die één van de deelnemers aan de vorige ronde van gespreksgroep 'Omgaan met verlies' achterliet bij de organisatoren. De rouwende in kwestie was in eerste instantie wat huiverig geweest, vertelt Anja Damhuis als één van de twee organisatoren. "Ze ervaarde vanaf de eerste bijeenkomst warmte, betrokkenheid en herkenning. Dat bood heel veel steun." Anja organiseert de gespreksgroep onder de vlag van Synthese samen met Toon Emonts. Hij is één van de stuwende krachten achter Lotgenoten Horst. En niet onbelangrijk in dit geval: beide zijn ervaringsdeskundige op het gebied van rouw en omgang met verlies.

Vertrouwde setting
Twintig jaar geleden verloor Toon zijn jongste zoon bij een motorongeluk. Hij had de kracht om die trieste gebeurtenis te vertalen naar iets positiefs, toen hij startte met de begeleiding van rouwgroepen. "Toentertijd ging ik zelf door een lang rouwproces heen. Ik ervaarde aan den lijve hoe het was om steun te vinden bij derden. Daarom is het zo mooi om rouwgroepen te begeleiden. Je bent een luisterend oor waar mensen steun vinden en biedt een groep de ruimte om elkaar aan te vullen, in een vertrouwde setting", vertelt Toon die met name in Horst en Venlo veel ervaring opdeed wat betreft hulp bij rouwverwerking. Ook Anja, die in Venray al leiding gaf aan de nodige gespreksgroepen, weet hoe het voelt om een dierbare te verliezen. Toen ze 18 jaar oud was, kwam haar toenmalige vriend te overlijden. "Hij is verongelukt. Het is inmiddels veertig jaar geleden, maar als jongere heb ik het toen heel erg gemist om mijn verdriet te kunnen delen. Dat had ook met de tijdsgeest van toen te maken. Niemand wist hoe ermee om te gaan. Achteraf heb ik die periode als heel eenzaam ervaren. Die gebeurtenis vormt voor mij de motivatie en drive om deze gespreksgroepen te leiden."

Samenwerking
In februari wordt er in Venray gestart met een nieuwe ronde 'Omgaan met verlies'. In totaal gaat het om zes bijeenkomsten die telkens twee uur duren. "Het begeleiden en ondersteunen van rouwgroepen valt onder de werkzaamheden van Synthese. Dit doen we in meerdere gemeenten", vertelt Anja. "Normaal doe ik de begeleiding met een collega, maar dit keer hebben we Toon bereid gevonden. Een échte 'ouwe rot' in dit vak met heel veel praktijkervaring wat betreft het begeleiden van rouwgroepen." Tijdens de bijeenkomsten bieden Toon en Anja een veilige omgeving, waar het draait om herkenning en erkenning. "Na een aanmelding volgt een intakegesprek. Een groep bestaat uit minimaal zes en maximaal tien personen. Ervaringen en verhalen worden in vertrouwen gedeeld met lotgenoten", legt Toon uit. Een deelnemer krijgt een klapper met onder andere tips en oefeningen die kunnen helpen bij rouwverwerking. "Daarnaast zorgt het boek 'Helpen bij verlies en verdriet' van Manu Keirse voor veel houvast bij verwerking. Dat is echt een aanrader wanneer het gaat om dit onderwerp", legt Anja uit. Het zijn handvaten die ze tijdens 'Omgaan met verlies' ook aanreikt aan de deelnemers. Want praten over rouw en verlies helpt, zo ervoeren veel mensen die een dierbare zijn verloren eerder al.

Spreek je uit
"Mensen vinden het doorgaans lastig om na te denken over de laatste levensfase", vertelt Anja. "Terwijl het juist veel rust kan geven om er wél over te spreken met je omgeving. Het helpt bij het rustig afscheid kunnen nemen. Ook voor de mensen om je heen. Zeg de dingen die je graag nog had willen zeggen." Zelf kregen Toon en Anja die kans niet, toen er een dierbare uit hun leven werd weggerukt. "Iedere situatie is anders. Soms werk je lang naar een afscheid toe. Soms is het heel plots. Rouw is voor iedereen anders, maar de gespreksgroep biedt steun en een luisterend oor. Voor welke manier van rouwen dan ook", besluit Toon. Aanmelden voor de gesprekgroep kan via synthese.nl onder het kopje ‘aanbod & inschrijving’ of door te bellen naar 0478 51 73 17. Mensen in Horst aan de Maas kunnen terecht bij www.lotgenotenhorst.nl Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek.

Tekst en beeld: Jelle van Hees