Plan voor buurtbussen komt niet van de grond

Het is vervoerder Arriva niet gelukt om vrijwilligers te vinden voor de buurtbussen die zouden komen te rijden tussen Merselo en Blitterswijck en tussen Veulen en Geijsteren. De tijdelijke OV-lijntaxi's blijven in ieder geval nog tot 2019 rijden op deze routes.

In de dienstregeling van Arriva die in december vorig jaar inging, had zij diverse nieuwe buurtbuslijnen voor ogen. Deze lijnen vervangen onder andere de OV-shuttles die op diverse plekken rijden. De buurtbussen zouden gereden moeten worden door vrijwilligers en gerund worden door buurtbusverenigingen. Gemeente Venray hielp Arriva aanvankelijk bij het zoeken naar vrijwilligers, totdat zij teruggefloten werd door de gemeenteraad. Onder andere SP Venray stelde dat met het inzetten van vrijwilligers in buurtbussen er sprake was van arbeidsverdringing.

Lange termijn nog onduidelijk

Tot op heden heeft Arriva nog niet genoeg vrijwilligers gevonden om de buurtbussen te laten rijden. De OV-lijntaxi's, die ieder uur een vast traject rijden van halte tot halte, maar wel minstens een uur van tevoren gereserveerd moeten worden, blijven op korte termijn rijden op de routes. De Buurtbussen zouden via dezelfde routes en haltes gaan rijden, maar hoeven in tegenstelling tot de OV-lijntaxi's niet gereserveerd te worden. Op langere termijn is het nog niet duidelijk wat er met de routes gaat gebeuren, meldde Arriva onlangs aan gemeente Venray.

Tot 2019 heeft Venray in ieder geval nog de beschikking over de OV-lijntaxi's. Arriva geeft aan dat zij de lijntaxireserveringen blijft monitoren en dat het niet aannemelijk is dat er voor 2019 teruggevallen wordt op OV-shuttles. Zo'n OV-shuttle moet ook gereserveerd worden, maar rijdt niet volgens een vaste route en brengt reizigers slechts van de dorpskern naar een nabijgelegen halte op knooppunt. Wat dit betekent voor het vervoer in 2020 en verder, is nog niet duidelijk.

Geen vaste OV-verbinding

Arriva laat weten met de buurtbussen een betere OV-verbinding tot stand te willen brengen. "Door de inzet van de Buurtbus kan bij kleine reizigersaantallen toch een vaste OV-vorm voor kleine kernen in stand worden gehouden", stelt zij. "Nu het initiatief tot invoering van de Buurtbus niet van de grond lijkt te komen, kan dit uiteindelijk ertoe leiden dat er geen vaste OV-voorziening in de betreffende gebieden rondom Venray kan worden aangeboden. We kijken nu wat het uitblijven van de Buurtbus betekent voor het gebied."