Van carnaval naar Elvis bij Blaos Um Op

Wat ooit begon als een joekskapel die vooral in de carnavalstijd actief was, is het Venrayse Blaos Um Op door de jaren heen omgetoverd naar Muziekmakereej. De muzikale groep werd op 15 september 1978 opgericht en mag zich op zaterdag 15 september dus veertiger noemen. Om het jubileum te vieren, houdt de groep op zondag 16 september een optreden in de foyer van Schouwburg Venray.

Precies veertig jaar en één dag oud is Muziekmakereej Blaos Um Op als het veertigjarig jubileum gevierd wordt in de schouwburg. "Het wordt een ongedwongen optreden in de foyer", vertelt Jo Michiels. Hij is al sinds de allereerste dag lid van de vereniging en nog altijd speelt hij mee. "Het optreden duurt tot 13.00 uur en we hebben toestemming om nog tot ongeveer 14.00 uur door te gaan. Wellicht dat we daarna nog ergens iets gaan drinken, maar dat kijken we dan wel", lacht Jo.

De leden, dertien in totaal, vieren een dag eerder al met een besloten feest het jubileum. De vijf leden die ook bij de oprichting betrokken waren, zijn daarbij ook aanwezig. Jo is één van hen. "De groep werd toentertijd opgericht om carnavalsoptochten te lopen. Dat hebben we dan ook heel vaak gedaan." Van 1980 tot en met 2006 stonden de leden van Blaos Um Op en hun partners meer dan twintig keer aan de start van de optocht in Venray. "Met wisselend succes", vertelt Jo.

De dames en heren van de muziekvereniging wisten vier keer de eerste prijs mee naar huis te nemen. Toch stopte de groep er in 1996 mee. "De vrouwen maakten altijd de pakken en dat kostte heel veel tijd en energie", vertelt Jo. "Ze moesten een half jaar van tevoren al beginnen met het maken van de kostuums." Geisha's, feesttaarten, pauwen, suikertantes, van alles kwam door de jaren heen voorbij. "Maar op een gegeven moment wordt het 'moeten' en dan is de lol er snel van af. Daarom zijn we er mee gestopt."

De carnavalsoptochten stopten, maar de muziek bleef gewoon doorgaan. Met hun joekskapel stonden ze onder meer in Luxemburg, België en ontelbare keren in Duitsland. "Voor mij zijn de twee optredens bij het Preuvenemint in Maastricht het hoogtepunt geweest. Daar stonden we voor een paar duizend man publiek op het podium." Er werd ook nog een een cd uitgebracht in 1989 met de naam 10 voor 11. "Omdat het ons elfjarig jubileum was toen", legt Jo uit.

De carnavalssferen werden door de jaren heen echter losgelaten en de groep richtte zich meer en meer op muziek uit de jaren 50 en 60. "We vonden dat de joekskapel-muziek niet meer bij ons paste", vertelt Jo. "Daar zijn we dus mee gestopt." In plaats daarvan kwamen platen van grote namen als Elvis Presley, Cliff Richard en Fats Domino in het repertoire. "Het is misschien een ander genre, maar het blijft gewoon geweldig om muziek te maken. Deze muziek spreekt ons publiek wat meer aan. En als we in Duitsland optreden, doen we natuurlijk ook Duitse nummers. Helene Fischer of Andrea Berg komen dan voorbij."

Nog altijd treedt de Venrayse groep op. Na het jubileumconcert op zaterdag luistert de groep op dinsdag 18 september de jaarlijkse feestavond van de Britse veteranen in De Witte Hoeve in Venray op. Vanaf 20.00 uur is Blaos Um Op te zien in het zalencentrum. Maar de groep richt zich eerst op zondag. Mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van muziekgroep kunnen dan de twintig plakboeken die door de jaren heen werden verzameld, aanschouwen. Jo: "We verwachten dat het een hele mooie dag wordt en we hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen om het jubileum met ons te vieren."