Piëlboulers openen eigen verenigingsgebouw

Jeu de boules vereniging De Piëlboulers uit Ysselsteyn is al geruime tijd bezig met het verbouwen van een eigen clubhuis. Hier kunnen leden in de winter komen spelen en door het hele jaar heen samen een drankje komen drinken. Op zaterdag 15 september wordt het gebouw feestelijk geopend.

Het pand staat midden in het dorp, tegenover het Lovinckplein. “Daar ligt ook de baan waar we in de zomer op spelen”, vertelt Jan van de Pas, voorzitter van De Piëlboulers. “In de winter is het daar te koud om te spelen. Vanaf 2001 hebben we altijd kunnen spelen in zaal Roelanzia een café hier in het dorp, zij hadden een zaal voor ons beschikbaar. Helaas kregen wij vorig jaar te horen dat ze de ruimte waar wij in speelden in zijn geheel wilden gaan verhuren. We moesten dus een andere oplossing zoeken."

De club speelde daarom afgelopen winter in een loods. Maar zonder verwarming of toilet was dat niet voor herhaling vatbaar. De leden moesten op zoek naar een nieuw onderkomen. Van de Pas: "We waren op zoek naar een ruimte we ons eigen plekje van konden maken. En dat hebben we gevonden. Op 1 maart hebben we alles afgerond en was het gebouw van ons, toen begon het echte werk pas."

Eindjes aan elkaar geknoopt

Naar het geld om dit project te financieren hebben de leden even moeten zoeken, maar van alle kanten hebben ze hulp gekregen.:Zo hebben we bijna 50.000 euro gedoneerd gekregen van leden en ondernemers door de uitgifte van obligatie, hebben we een subsidie van de dorpsraad van 300 euro gekregen, heeft het coöperatiefonds van de Rabobank ons nog gesteund en was er één lid dat ons een grote lening wilde doen. Ook doen we de laatste jaren al klusjes in het dorp zoals mestzakken plaatsen waarmee we als vereniging nog wat voor krijgen. Zo met alles bij elkaar hebben we de eindjes aan elkaar kunnen knopen”, gaat Jan verder.

Trots op het resultaat

Penningmeester Toon Jenniskens heeft ook geholpen met de verbouwing. “Eerst begon het sloopwerk en ook daar hebben we van veel mensen hulp gekregen. Alle leden die konden helpen, hebben wat van hun tijd ingeleverd. Ook de ondernemers en vakmensen hebben veel voor ons gedaan.” Jan: “De keuken hebben we bijvoorbeeld gekregen van de familie van een van de leden. Er waren heel veel mensen die geen lid waren, maar wel wilden bijdragen aan het realiseren van dit gebouw. Als je ziet dat de gemiddelde leeftijd van de leden boven de 70 is en wat ze hier hebben gedaan sta je even te kijken. Daar zijn we echt trots op.”

Op zaterdag 15 september wordt het verenigingsgebouw feestelijk geopend. Wethouder Anne Thielen is ook aanwezig . “Op deze dag wordt de naam van het clubhuis bekend gemaakt, maar we hebben ook een wedstrijd georganiseerd waarbij mensen kunnen raden hoeveel kleine boules er in een pot zitten. Daarnaast hebben we een ludieke actie gepland staan, maar daar houd ik nog even mond over”, lacht Peter Huys. Hij gaat het beheer van de kantine op zich nemen.

Over de toekomst zijn ze ook al aan het nadenken. Van de Pas: “We hebben natuurlijk naast ons gebouw een basisschool zitten en met de directrice hebben we al contact gehad. Zo willen we bijvoorbeeld kijken of we een groepje jeugd bij elkaar kunnen krijgen die hier willen spelen. Maar uiteindelijk willen we de vereniging gewoon laten bestaan en mensen een plek bieden om te spelen.”