Mogelijk relatie tussen patiënt en medewerker bij Rooyse Wissel

Bij tbs-kliniek de Rooyse Wissel zijn signalen binnengekomen over een mogelijke relatie tussen één van de medewerkers en een patiënt. De tbs-kliniek is daarom een onderzoek gestart. Als de relatie bevestigd wordt, doet zij aangifte bij de politie.

De Rooyse Wissel: "Binnen onze organisatie is integriteit van essentieel belang en grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. Als er signalen in die richting zijn, nemen we die zeer serieus. We zoeken daarom op dit moment uit wat er precies aan de hand is. Als onze vermoedens worden bevestigd, doen we aangifte bij de politie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn door ons geïnformeerd." De betreffende medewerker is zolang het onderzoek loopt op non-actief gesteld.

De veiligheid en de kwaliteit van de zorg en behandeling in een kliniek als de Rooyse Wissel zijn voor een groot deel afhankelijk van het gedrag en de houding van medewerkers. "We besteden hier veel aandacht aan, dat begint al bij de sollicitatieprocedure. Bij alle medewerkers wordt een antecedentenonderzoek uitgevoerd. Integriteit en afstand en nabijheid zijn in ons werk terugkerende onderwerpen van gesprek. Collega’s hebben richting elkaar een signaleerfunctie. Soms heeft iemand zelf niet door dat hij of zij de grens overschrijdt", aldus de Rooyse Wissel.

Seksuele of niet-seksuele relaties tussen medewerkers en patiënten zijn ontoelaatbaar in de tbs-kliniek. Als uit onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een relatie, wordt de medewerker doorgaans ontslagen.