Torentje Den Schellaert succesvol gered

Het torentje van het voormalig raadshuis Den Schellaert is op maandag 7 januari met succes van het pand verwijderd. Den Schellaert wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Dorpsraad Wanssum en Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum wilden echter niet het hele gebouw verloren laten gaan en sloegen de handen ineen om het torentje te redden.

“Den Schellaert is het oude gemeentehuis van Wanssum”, vertelt Arie Snellen van de Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum. “Het is een prachtig pand, dat we helaas niet van de sloop kunnen redden. We wilden toch iets monumentaals bewaren en het torentje was het enige wat daarvoor in aanmerking kwam. In het gebouw was verder niets te vinden, op een oud wapen na. Dat is echter door de jaren heen verschillende keren doorboord en wit gemaakt en zag er dus eigenlijk niet meer uit.” Daarom werd gekozen voor het torentje en op maandag moest dit met alle voorzichtigheid van het dak van Den Schellaert worden verwijderd. De eerste poging om het torentje van het dak te verwijderen mislukte. De grijper kwam niet hoog genoeg, dus moest er een hogere kraan komen. “Toen lukte het wel, hoewel het dus even geduurd heeft. We zijn er van ’s ochtends 9.00 uur tot ’s middags 13.00 uur mee bezig geweest.”

Nieuwe bestemming

Het torentje wordt nu tot eind 2020 goed bewaard en daarna krijgt het een nieuwe bestemming in Wanssum. Snellen: “Straks, als de Gebiedsontwikkeling klaar is, willen we in het dorp een nieuwe plek zoeken voor het torentje.” Op die manier is er in Wanssum toch nog een aandenken aan Den Schellaert als het pand er straks niet meer staat. Waar dat aandenken precies gaat komen, daar zijn de dorpsraad en de heemkundevereniging nog niet helemaal over uit. “Er zijn wel al een aantal ideeën, maar dat is allemaal nog heel breed. Er ligt nog niets over vast.” (Foto: M. Huijs)