Geen bulldozers op 1 februari

Alle permanente bewoners en tijdelijke arbeidskrachten moeten binnenkort hun vakantiehuisje verlaten op recreatiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Gemeente Venray heeft aangekondigd vanaf 1 februari 2019 te gaan handhaven op illegale bewoning.

Kerngroep Blitterswijck is blij dat de gemeente gaat optreden. “We gaan ervan uit dat het op 1 februari afgelopen is met het verblijf van 440 arbeidsmigranten”, zei voorzitter Roger Verberkt maandag 7 januari in het dorpsradenoverleg. “Er is veel weerstand in het dorp. We hebben overlast van geluid, verkeer en rondhangende dronken Polen op straat. De mensen durven niet meer over de Berkenstraat te fietsen.” De kerngroep heeft geen vertrouwen meer in coöperatie Het Roekenbosch, de eigenaar van het park. Die wil het aantal arbeidsmigranten juist uitbreiden. “Daarvoor is geen enkel draagvlak in Blitterswijck. Het vertrouwen is weg”, aldus Verberkt.

Permanente bewoning en huisvesting van werknemers is in strijd met het bestemmingsplan voor recreatiebewoning. Op 17 januari 2018 hebben alle illegale bewoners een brief ontvangen van de gemeente. “We hebben een aanzegging gedaan en een last onder dwangsom opgelegd. Dit loopt nu al een jaar”, laat wethouder Jan Loonen weten. Toch zal de gemeente op 1 februari niet direct fysiek ingrijpen. “De bulldozers zullen op die dag niet meteen klaarstaan”, meldde Loonen. “De bewoners zitten er al langer illegaal en nu is het officieel. Het is een volgende juridische stap die we zetten.” Loonen weet niet hoe lang het duurt voordat Het Roekenbosch helemaal ontruimd is. “Dat hangt af van de juridische wegen die bewandeld worden.”

Coöperatie Het Roekenbosch en enkele bewoners hebben tevergeefs gepoogd de termijn te verlengen. Gemeente Venray houdt vast aan 1 februari en wil niet meewerken aan een tijdige ontheffing van het bestemmingsplan. De coöperatie heeft aangekondigd naar de rechtbank te stappen.