Stichting Coming Inn wakker gekust

De Venrayse Regenboogambassadeurs Robert Westheim en Wim van IJzendoorn blazen stichting Coming Inn nieuw leven in. De oorspronkelijke Venlose stichting start in 2019 in Venray met verschillende activiteiten voor de LHBTI-doelgroep. “Qua acceptatie gaat het al heel goed in Venray, het gaat ons echter ook om zichtbaarheid", aldus de oprichters.

Gemeente Venray zet al voorzichtige stappen om zich meer in te zetten voor de LHBTI-gemeenschap (lesbiënnes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen), stelt Westheim. Venray ondertekende het diversiteitspact en het COC-convenant, waarmee de gemeente belooft zich in te zetten voor diversiteit in de gemeente. Ook wil Venray Regenbooggemeente worden en zich zo nog meer aandacht besteden aan de LHBTI-gemeenschap. Westheim: “Maar we willen meer. Je merkt gewoon dat daar behoefte aan is in Venray.” Toen hij nog in Venlo woonde, richtte hij de stichting Coming Inn op, die activiteiten organiseerde voor de LHBTI-doelgroep. “Die stichting hebben we nu wakker gekust”, lacht Robert.

De stichting krijgt subsidie van het Bob Angelo-fonds van het COC en diende ook een subsidieaanvraag in bij gemeente Venray. Met het geld wil zij zich inzetten om de zichtbaarheid van de doelgroep te vergroten en activiteiten te organiseren. De eerste activiteit is op 14 februari. Dit is een voorlichtingsbijeenkomst over PrEP, (een middel ter Preventie van hiv). Ook wordt Roze in Blauw uitgenodigd naar Venray, een landelijk samenwerkingsverband van de politie dat aanspreekpunt is voor LHBTI’ers binnen én buiten de politie. Westheim: “Daarnaast ondersteunen wij ook de Roze Dinsdag tijdens de Venrayse kermis.”

Ook is de stichting van plan om een maatjesproject voor ‘roze’ ouderen die eenzaam zijn op te zetten. Robert: “Roze ouderen belanden soms in een isolement of gaan zelfs terug de kast in. Verzorgingshuizen laten weten dat homoseksualiteit niet speelt bij hen, daar heb ik mijn twijfels over.” De maatjes kunnen met de ouderen naar de bioscoop, een potje bowlen of gewoon gezellig een praatje maken. Westheim: “Die maatjes hoeven ook geen homo of lesbienne te zijn, als het maar iemand is die hen accepteert.” Nog een idee van Coming Inn: een regenboogrotonde bij het Raayland College in Venray. “Met een brug erop in regenboogkleuren en een vlaggenmast waarop we bijvoorbeeld tijdens Coming Out Day de regenboogvlag kunnen hijsen.”

Dit alles wil de stichting doen om de LHBTI-doelgroep zichtbaarder te maken. “Ik hoef echt niet iedere dag in een roze shirtje te lopen of een gay pride te organiseren in Venray. Maar we willen mensen wel bewust maken van wat er leeft. We willen dat de gemeente trots is op haar LHBTI-gemeenschap en proberen op die manier vooroordelen weg te halen.” Met de acceptatie van de gemeenschap zit het volgens Westheim redelijk goed in Venray. “Ik heb zelf, terwijl ik toch best vaak in de media ben verschenen de laatste tijd, nog nooit een vervelende opmerking gehoord. Tijdens Roze Dinsdag staat wethouder Anne Thielen zelfs met ons mee te dansen, dat zie je niet overal.”

Maar het kan nog beter. Zo verwijst Robert naar de omstreden Nashville-verklaring die deze week in het nieuws was omdat dit zogenaamde ‘homohaatmanifest’ ook in Nederland steun krijgt. In de verklaring staat hoe christenen om moeten gaan met hun geloof en dat homoseksuele relaties slecht zijn. Westheim: “Sommige gemeenten in Nederland reageerden hierop door de regenboogvlag te hijsen, hiermee had de gemeente Venray ook een statement kunnen maken. Daarom willen wij graag met de gemeente blijven overleggen over LHBTI gerelateerde zaken."

Uiteindelijk hoopt de stichting zoveel mogelijk mensen samen te kunnen brengen. "We staan voor een inclusieve samenleving, als hetero’s zich ook prettig voelen bij onze activiteiten dan is onze missie geslaagd."

Kijk voor meer informatie over de stichting op: www.cominginn.nl