Winterstop voor de voetballers: Een overzicht van de eerste seizoenshelft

Voor de voetbalverenigingen is het winterstop, een periode van rust maar zeker ook van terugkijken en vooruitblikken. Tijd dus om de balans om te maken. Hoe staan de eerste elftallen van de negen voetbalverenigingen ervoor? Een overzicht.

SV Venray, uitkomend in de eerste klasse, is het hoogst spelende team uit de gemeente. Een gedeelde vijfde plaats met Wittenhorst is het resultaat van de verrichtingen voor de winterstop. Echter hebben de Horster mannen, die in de eerste wedstrijd na de winterstop de tegenstander zijn van SV Venray, twee wedstrijden minder gespeeld. Trainer van de Venraynaren, Hans Koenen, denkt dat er meer in had gezeten. "Ik denk dat we iets hoger hadden kunnen staan. Als we in een aantal thuiswedstrijden het duel eerder beslist hadden, hadden we zeker vier punten meer kunnen hebben. Onder andere het scorend vermogen liet nog wel eens te wensen over."

Voorafgaand aan het seizoen was de doelstelling om een plek bij de eerste vijf te bemachtigen. Wat dat betreft verloopt het volgens plan. Echter staan de ploegen bovenin relatief dichtbij elkaar, iets wat de trainer vertrouwen geeft. "Ik denk dat we het besef moeten hebben dat we meer kunnen. Met iets meer lef en zelfvertrouwen ben ik ervan overtuigd dat we bovenin echt mee kunnen gaan doen", aldus de coach. Hij kijkt dan ook al uit naar de derby tegen Wittenhorst. "Daar hoef ik mijn mannen niet voor te motiveren."

SV Ysselsteyn, als enige team van de gemeente uitkomend in de derde klasse, heeft pas acht wedstrijden gespeeld voor de winterstop. Daarin werden 11 punten behaald en staan ze op een 6e plaats. Aangezien alle andere teams op HBSV na meer wedstrijden hebben gespeeld, kan de blik na de winterstop omhoog gericht worden. Zeker ook omdat na een matige start van de competitie de laatste wedstrijden een beter gevoel opleverde.

Trainer Ruud Jenneskens van Ysselsteyn baalt ervan dat er zo weinig wedstrijden zijn gespeeld voor de winterstop. "Eigenlijk gaat het nergens over, door het schema dat de bond heeft samengesteld wordt er te veel in de wintermaanden gepland. Dit heeft als resultaat dat er veel afgelastingen zijn en de competitie in maart pas interessant gaat worden." Over het sportieve deel is hij wel content. "Ik ben er blij mee dat we weinig tegendoelpunten incasseren en een aantal jeugdspelers hebben kunnen inpassen", aldus Jenneskens. De trainer heeft rond de herfstvakantie met de spelersgroep de doelstelling bepaald. "We willen het puntenaantal van vorig jaar evenaren of verbeteren en op lange termijn willen we structureel in de top 6 gaan spelen."

In de vierde klasse G zijn SV Oostrum en BVV'27 actief. De heren uit Oostrum staan na 10 wedstrijden met 14 punten op een 7e plaats. Na de tweede plaats van vorig jaar en het binnenhalen van enkele versterkingen, waaronder ex-aanvoerder van SV Venray Angelo van Mil, werd verwacht dat er voor het kampioenschap gespeeld kon worden. Wellicht dat de Oostrummers in het nieuwe jaar voor een opmars kunnen zorgen. BVV'27 staat na 10 wedstrijden onderaan. De heren uit Blitterswijck, dat vorig jaar promoveerde, verzamelde in de eerste seizoenshelft slechts vier punten. Het team wacht al sinds zondag 7 oktober op een overwinning, er werd destijds met 3-1 gewonnen bij VVV'03.

Maar liefst vijf teams uit de gemeente zijn actief in de vijfde klasse. In de vijfde klasse D gaat SV United aan kop. De club heeft 26 punten uit 11 wedstrijden. De heren uit Wanssum en Meerlo hebben wel meer verliespunten dan de drie achtervolgende ploegen, dit komt omdat SV United meer wedstrijden heeft gespeeld. Veel heeft de vereniging te danken gehad aan Michal Kolodziejski. De Pool gaat naar verwachting een grote rol spelen of de club een serieuze gooi naar het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse kan doen.

SV Leunen, vorig jaar gedegradeerd uit de vierde klasse, heeft na acht wedstrijden 11 punten vergaard. Zij staan daarmee op een 8e plaats. De club, die in dezelfde poule actief is als SV United, valt daarmee na de degradatie van vorig jaar enigszins tegen. SVOC'01 bevindt zich op een elfde positie met 10 punten. De club uit Oirlo en Castenray staat daarmee drie posities boven de club die nog geen enkel punt bij elkaar heeft gevoetbald, Kronenberg.

In de vijfde klasse F komen Holthees-Smakt en SV Merselo uit. Eerstgenoemde ploeg staat twee punten achter op koploper SCV'58, echter hebben de heren uit Holthees en Smakt twee wedstrijden meer gespeeld. De competitie werd door hen slecht begonnen met twee maal een 4-0 nederlaag. Echter hebben ze het winnende gevoel de laatste wedstrijden voor de winterstop terug gekregen. Wanneer de smalle selectie fit blijft, kan er meegedaan worden om de titel. Ook SV Merselo komt uit in deze klasse. Zij bevinden zich op een plek in de middenmoot, achtste met 14 punten.

Zondag 20 januari gaat voor de meeste clubs de competitie weer van start. De meest in het oog springende wedstrijd is de derby tussen Wittenhorst en SV Venray. Volgende week in de HALLO een uitgebreide voorbeschouwing op deze klassieker.