Autoverhuurder en Kalkoenbedrijf winnaars Venrayse Ondernemersprijzen

Vijf bedrijven streden donderdagavond 3 januari in de Venrayse Schouwburg voor twee felbegeerde prijzen: de Loek Nelissenprijs en de Rabobank Publieksprijs. Het thema was dit jaar 'Vitaal ondernemerschap'. Nadat alle kandidaten zich op het podium hadden laten zien en geïnterviewd waren door Rob Presenteert volgde een digitale stemming. Kalkoenbedrijf Jenniskens-van Soest mocht zich de winnaar noemen van de Rabobank Publieksprijs en Autobedrijf De Mulder werd de winnaar van de Loek Nelissenprijs.

Kalkoenbedrijf Jenniskens-van Soest kreeg dus de meeste stemmen van het publiek. De jury liet het volgende optekenen over het kalkoenbedrijf. "De kalkoenopfok is voor hen een 'way of life'. Samen met de medewerkers wordt er vol enthousiasme aan de verzorging van kalkoenen gewerkt. Ze vervullen een voortrekkersrol die ze als eerste kalkoenbedrijf in Nederland het '1 ster beter leven keurmerk' opgeleverd heeft.

Twan Jenniskens, die samen met zijn vrouw Janneke het bedrijf runt, liet weten verheugd te zijn met het behalen van de publieksprijs. "Met vijf kandidaten heb je natuurlijk altijd kans, maar we hadden het zeker niet verwacht." Hij had samen met zijn vrouw een creatieve presentatie bedacht en denkt dat dat van invloed is geweest op het winnen van de prijs. "We hebben het bewust anders ingestoken dan gebruikelijk. Met onze presentatie had het publiek het idee dat ze in een kalkoenenstal zaten. Ik denk dat dat wel grappig is overgekomen", aldus de ondernemer. Jenniskens hoopt door het winnen van de prijs te kunnen profiteren van de naamsbekendheid en het eten van kalkoen in een beter daglicht te zetten. "We hopen hierdoor natuurlijk aan huis meer kalkoen te verkopen, maar met name de sector positief naar voren te laten komen."

Hans Gillissen, burgemeester van gemeente Venray en voorzitter van de jury, riep Autoverhuur De Mulder uit tot winnaar van de Loek Nelissenprijs. De winnaars waren overdonderd door het winnen van de prijs, zo liet Alie de Mulder weten. "We hadden het absoluut niet verwacht. Gedurende het hele traject hebben we geen enkele indicatie gekregen of we al dan niet een goede kans maakten om te winnen. We hadden geen enkel idee, dat maakte het extra spannend." De uitreiking zelf vonden de winnaars erg speciaal, maar zeker ook het moment dat ze na afloop de foyer inliepen. "Daar werden we toegejuicht door een grote menigte, een heel bijzonder moment."

De jury liet benoemde enkele redenen waarom zij de prijs in de wacht hebben gesleept. "Het lef om het oude businessmodel (de paprikakwekerij) los te laten en over te stappen naar een bedrijfsactiviteit met veel meer toegevoegde waarde, namelijk autoverhuur, getuigt van visie, goed ondernemerschap en doorzettingsvermogen", aldus de jury. Daarnaast liet de jury weten dat het een financieel gezond bedrijf is dat wordt gerund door een sterk team en dat voor opvolging al gezorgd is. Dit wordt door Alie beaamt. "Onze zoon Guus werkt fulltime in het bedrijf en dochter Lisa combineert het met een baan in de zorg. Pim, onze andere zoon, werkt elders." Tot slot laat weten Alie trots te zijn op het verkrijgen van de prijs. "Het winnen van de prijs geeft ons veel voldoening en we zijn er erg blij mee dat we ons over opvolging in de toekomst geen zorgen hoeven te maken."

Foto: Marcel Hakvort