Animal Rights filmt in kippenstal Oirlo

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft afgelopen maanden bij verschillende bedrijven beelden en spreekt van zogenaamde "horrorkippenstallen". Ook in de stallen van pluimveebedrijf Classens in Oirlo werd 's nachts stiekem gefilmd. "Stemmingmakerij", noemt pluimveehouder Piet Classens het verspreiden van de beelden. Ook de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) spreekt zich uit tegen het dieractivisme.

"Onze beelden spreken voor zich", stelt Animal Rights. "Het leven van leghennen is met het verbod op de 'kale legbatterij' nauwelijks verbeterd. De dierenwelzijnsorganisatie maakte in oktober, november en december 2018 'undercoveropnamen' van stallen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen. Die beelden werden veelal zonder toestemming 's nachts in de schuren gemaakt.

Op de beelden zijn magere, kale kippen te zien, die zich met veel tegelijk in een kleine ruimte bevinden. "Het zijn schokkende beelden", vertelt woordvoerder en campagneleider Erwin Vermeulen. "De horrorschuren zijn gevuld met tienduizenden, soms meer dan honderdduizend, leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden aftakelen tot opgebruikte, kale kippen." Die situatie is geen uitzondering, meldt Vermeulen. "Het gaat er zo aan toe in heel veel stallen."

Met de beelden wil Animal Rights aandacht vragen voor dierenleed. "Het gaat vaak niet om illegale situaties, maar ieder fatsoenlijk mens zou wensen dat dit illegaal was", aldus Vermeulen. De dierenrechtenorganisatie hoopt dat de overheid de regels met betrekking tot het houden van pluimvee en andere dieren aanscherpt.

Vertekend beeld

Volgens pluimveehouder Piet Classens laten de beelden een vertekend beeld zien van de stallen, waaronder die van hemzelf. Hij wist niet dat de actiegroep 's nachts in zijn stal geweest was, maar herkende zijn bedrijf op de beelden. "Dat is gewoon inbraak", reageert hij. "En daarnaast zou je van ieder bedrijf zo'n beelden kunnen maken. Het is stemmingmakerij. Ze laten alleen het gedeelte zien waar mijn oudste kippen in een kooi zitten. In andere gedeeltes zitten jongere kippen, die gewoon rond kunnen scharrelen." De kippen in het filmpje hebben inderdaad minder veren en zien er kaalgeplukt uit, maar dat komt mede doordat door acties van organisaties als Animal Rights. Daardoor is er een verbod op het knippen van de puntjes van de snavel van kippen, waardoor ze elkaar vaker pikken. Door zo'n actie is het welzijn van de kippen dus niet verbeterd, maar verslechterd." Daarnaast zien oudere kippen er ook gewoon minder goed uit dan de jongere. "Bij mensen kun je de leeftijd ook zien. Een oude vrouw is nu eenmaal minder mooi dan een jong meisje. Zo is dat ook bij kippen."

Het verspreiden van dergelijke beelden, zorgt er volgens Classens voor dat de sector langzaam uitgehold wordt. "En het wordt steeds erger, je kunt niets meer goed doen. Onze kippen hebben het gewoon goed. Mensen denken vaak dat het voor kippen het beste is om lekker buiten rond te lopen en als je één kip hebt, is dat ook vaak zo. Heb je er meer, dan wordt zo'n buitenveld al snel een modderpoel met uitwerpselen. Daar worden kippen ziek van. Het sentiment is dat een kipje lekker vrij moet zijn om gezond te blijven. Maar het tegenovergestelde is waar. Alleen wil niemand dat geloven."

'Acties gaan te ver'

Ook LTO Nederland en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) laten van zich horen na de campagne van Animal Rights. De belangenorganisaties voor onder andere veehouderijen wil gezamenlijk het dierextremisme in Nederland aanpakken. "Veehouders worden al geruime tijd geteisterd door organisaties als Animal Rights, Konijnen in Nood en Bite Back. Veehouders verenigd via LTO Nederland en POV zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat", stellen de organisaties. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Wat deze groepen doen, gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten. Dit moet afgelopen zijn. Er is namelijk geen boer in Nederland die er baat bij heeft om slecht voor zijn dieren te zijn.”

De afgelopen jaren lieten dierenextremisten regelmatig van zich horen. LTO Nederland: "Bijvoorbeeld met demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, doodskaarten sturen naar boerfamilies, naam en toenaam noemen van boeren op social media, lasterteksten aanbrengen met graffiti, plakken van posters met foto’s van boeren en stickers plakken met lasterteksten op vlees in supermarkten. Acties van de dierenextremisten polariseren, drijven stad en platteland uit elkaar en zijn erop gericht een hele beroepsgroep in Nederland zwart te maken en het brood uit de mond te stoten."

LTO Nederland en POV gaan ondersteuning bieden aan boeren door ze te begeleiden bij meldingen en aangiftes van dierextremisme.