Dorpscoöperatie Heide maakt kans op Appeltje van Oranje 2019

Dorpscoöperatie Heide maakt kans op een Appeltje van Oranje 2019. Het Oranje Fonds reikt er jaarlijks drie uit aan uitzonderlijke sociale projecten. Dorpsrcoöperatie Heide is genomineerd, omdat zij van de voormalige basisschool een dorpsontmoetingsplek maakte.

Er zijn in totaal nog veertig projecten in de race voor de prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar De kracht van samen: 'Vrijwilligers doen mee(r)!'. Dat betekent dat alle kanshebbers op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. "Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven", aldus het Oranje Fonds. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Dorpscoöperatie Heide

Het sluiten van de school in Heide in 2012, betekende het einde van een sociaal ontmoetingspunt in het dorp. Daar wilden de inwoners niets van weten. Dankzij Dorpscoöperatie Heide is het gebouw nu de nieuwe centrale ontmoetingsplek voor jong en oud. Vrijwilligers zetten zich in om een goedlopende huiskamer voor het dorp te bieden. Dorpscoöperatie Heide hoopt zo dat Heide een dorp blijft waar mensen elkaar kennen en samen werken om het dorp leefbaar te houden.

In de voormalige basisschool vinden allerlei activiteiten plaats. Zo wordt er maandelijks door een groep vrijwilligers gekookt voor de senioren. Van woensdag tot en met zaterdag houden vrijwilligers de Huiskamer draaiende. Bezoekers kunnen daar een kopje koffie drinken en eventueel lunchen. Op deze manier kan invulling gegeven worden aan de wens van de inwoners van Heide, dat na de schoolsluiting in 2011, het gebouw dienst blijft doen als ontmoetingsplek in het hart van het dorp.

"Dorpscoöperatie Heide faciliteert en ontzorgt op deze manier de organisatoren van diverse
activiteiten in het dorp Heide waardoor de vrijwilligers zich kunnen focussen op de activiteit, bedoeld om de leefbaarheid in het dorp Heide te stimuleren", aldus het Oranje Fonds.

Dorpscoöperatie Heide: "Dat we nu geselecteerd zijn en door zijn naar de tweede ronde voor Appeltjes van Oranje 2019, geeft het dorp Heide nog meer energie om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar dit kan niet gerealiseerd worden zonder de tomeloze inzet van al onze vrijwilligers." Stemmen kan tot en met 16 januari via www.stem.oranjefonds.nl/heide

De prijzen worden in mei 2019 uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. De drie
winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.