15 vragen interview Amber van Heeswijk

Naam: Amber van Heeswijk Leeftijd: 18 Woonplaats: Venray School: Hogeschool de Kempel

1. Hoe is het om genomineerd te worden als sporttalent van het jaar?

Gaaf! Het voelt toch wel als een stukje erkenning voor het trainen de afgelopen jaren. Je traint om beter te worden en dan geeft de nominatie toch wel aan dat je op de goede weg bent. Dat maakt je wel trots.

2. Hoe is het om voor Borussia Mönchengladbach te mogen voetballen?

Ik vind het een hele eer. Ik mag uitkomen in de 1. Frauen Bundesliga en speel dan ook tegen topploegen en aardig wat internationals. Internationals hebben dan ook al heel veel ervaring, dit geeft dan toch wel een goed gevoel wanneer je daar als ‘jonkie’ tegen mag spelen. Hier kan ik alleen maar van leren en ervaring op doen.

3. Hoe oud was je toen je begon met voetballen?

Ik was 5 toen ik begon met voetballen. Als het aan mij had gelegen, was ik een jaar eerder al begonnen, maar mijn ouders zeiden dat ik eerst mijn zwemdiploma’s moest halen. Dit heb ik dan ook gedaan en ben toen op mijn vijfde begonnen met voetballen.

4. Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik toch wel op mijn Bundesliga-debuut én de vele minuten in de basis die ik tot nu toe heb gemaakt. Dit is toch wel iets waar je als klein meisje van droomt, om tegen topploegen en goede speelsters te spelen.

5. Wie is je grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld in het mannenvoetbal is dan toch wel Andres Iniesta. Hij is tactisch heel sterk, hij denkt altijd een paar stappen vooruit en weet dan ook altijd waar zijn tegenstanders zijn doordat hij continu om zich heen blijft kijken. Ook zijn techniek is heel goed, het gemak waarmee hij ballen speelt is dan ook verbazingwekkend. In het vrouwenvoetbal is dat Jackie Groenen. Ze is een hele technische speelster en is sterk aan de bal. Zij speelt in het Nederlands elftal en ook in de 1. Frauen Bundesliga. Ik heb helaas nog niet tegen haar kunnen spelen omdat ze toen geblesseerd was.

6. Wat zou je nog graag willen bereiken met voetbal?

Ik zou graag het Nederlands elftal willen halen. Mij lijkt er niks mooier dan dat shirtje te dragen en je land te mogen vertegenwoordigen. Ook zou ik graag voor een grote club willen spelen en hier dan een vaste waarde zijn.

7. Bij welke club zou je graag nog willen spelen en waarom?

Ik denk dat FC Barcelona toch wel de club is waar ik graag nog voor zou willen spelen. FC Barcelona is van kleins af aan toch wel mijn favoriete club geweest samen met PSV. Ik riep dan ook altijd dat ik daar zou willen spelen als ik groter was. Ik wil dan ook graag samen met de grote namen van Barca spelen, niet wetende dat je als meisje of vrouw helemaal niet tussen de mannen mag spelen. Spelen voor Barcelona zou dan ook een droom zijn die uitkomt, want het is en blijft toch wel hét FC Barcelona.

8. Wat is je positie in het veld?

Ik ben een middenvelder, ik speel dan ook het liefste op de 6 of 8 positie. Op deze positie kan ik dan ook het beste mijn kwaliteiten kwijt.

9. Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld?

Ik heb al heel veel mooie wedstrijden mogen spelen en hoop dat ik er nog veel meer mag gaan spelen. Maar als ik er dan toch één moet kiezen, dan is dat denk ik toch wel de wedstrijd tegen Werder Bremen dit seizoen, dat is de wedstrijd waarin ik mijn debuut heb mogen maken in de Bundeslia. Ondanks dat we deze wedstrijd verloren hebben, was dit wel een hele mooie wedstrijd. Voor dit soort momenten train je zo vaak, hier doe je het allemaal voor.

10. Was zou je nog eens opnieuw willen doen of beleven?

Ik heb nu niet iets waarvan ik denk dat wanneer ik het nog eens over zou mogen doen, ik het anders zou doen. Je maakt keuzes in je leven waarbij je je op dat moment goed voelt, deze keuzes kunnen dan goed of slecht uitpakken. Wanneer ze goed uitpakken is dat mooi meegenomen en wanneer het niet uitpakt op de manier waarop je dat graag had gezien, dan moet je het meenemen voor de volgende keer en hier je leerpunten uit halen. Dit is dan nu wel makkelijker gezegd dan gedaan.

11. Wat is je droombaan?

Mijn droombaan is toch wel profvoetbalster. Hoe gaaf zou het zijn als je van je hobby gewoon je echte beroep kunt maken?

12. Wat zou je nog graag willen leren?

Ik zou graag nog willen leren hoe ik mentaal sterker kan worden. Dit helpt me zowel bij het voetballen als bij andere dingen.

13. Wat zou je nog eens willen doen in je leven?

Ik zou graag nog wel eens willen reizen. Ik hou van nieuwe dingen ontdekken en van nieuwe mensen leren kennen.

14. Waar word jij heel enthousiast van?

Ik word heel enthousiast van leuke kleine dingen. Dit kan dan zijn van een goede actie op een training tot een leuke zomeravond met vriendinnen.

15. Wat doe je het liefste op een vrijdag of zaterdag avond?

Op een vrijdag of zaterdag avond doe ik het liefste iets met vrienden en vriendinnen of met familie. Ik zie ze door het sporten niet al te veel en grijp dan ook altijd mijn kans wanneer het kan om iets met ze te doen.