'Iedereen zou geaccepteerd moeten worden zoals diegene is'

Tv-persoonlijkheid Rianne van Dorst maakte onlangs bekend onder de naam Raven door het leven te gaan. Raven wil namelijk niet in het hokje van man of vrouw worden geplaatst. Dat geldt ook voor de 15-jarige Skylar uit Venray. Zij is non-binair en wil daarom aangesproken worden met die of hen.

Skylar wil niet met achternaam en foto in de HALLO. Dit omdat Skylar vreest voor de eigen veiligheid en van vrienden en familie. Daarnaast is nog niet de hele familie van de 15-jarige op de hoogte van Skylar's genderidentiteit. Wel weten ze dat Skylar, die op het Dendron College in Horst zit, niet alleen op jongens valt. Daar kwam de leerling namelijk op 12-jarige leeftijd achter. "Toen ik 13 was vond ik een term die bij mijn geaardheid paste. Dat was namelijk panseksueel. Dit betekent dat ik zowel op jongens, meisjes, als transgenders en non-binaire personen val. Nadat ik veel research heb gedaan ben ik erachter gekomen dat ik zelf ook non-binair ben. Ik voelde me niet comfortabel als meisje, maar ook niet als jongen."

Opvallend is dat Skylar niet die naam in het paspoort wil hebben in de toekomst. De 15-jarige is namelijk van mening dat social media een bedreiging kan zijn. "Ik ga mijn naam niet aanpassen, omdat ik werk en social media van elkaar gescheiden wil houden. Tegenwoordig worden foto's op social media makkelijk over het internet verspreid. Als dat bij mij gebeurt, is mijn echte naam niet te herleiden. Daarnaast vind ik mijn geboortenaam mooie en stoor ik me er niet aan als mensen die naam gebruiken. Wel zou ik graag een 'x' in mijn paspoort willen hebben. Dat vind ik minder opvallend."

Een non-binair persoon wil graag als die, hen, hun of die persoon worden aangesproken. Volgens Skylar worden daar nog vaak fouten in gemaakt. "Maar daar stoor ik me niet aan. Ik kan begrijpen waarom mensen deze fout maken. Wel hoop ik dat mensen hier in de loop van der tijd van leren. Daarom zou het goed zijn als er op de basisschool al over gepraat wordt."

Op het Dendron College is de LGTBQ+-groepering al meer geaccepteerd. Er is zelfs een schoolgroepje gevormd dat zich de Gay-Straight Alliance (GSA) noemt, zij organiseert allerlei evenementen voor de LGTBQ+-groep. Ook Skylar is daarbij aangesloten. "We zijn inmiddels met vijftig scholieren. Op school zijn er ook meerdere personen die transgender of non-binair zijn. Achter onze rug om wordt er wel eens over ons gepraat. Ik sta sterk in mijn schoenen, maar ik vind het wel somber dat er mensen zijn die anderen pesten. Daarom vind ik het fijn dat ik in Horst op school zit en niet in Venray. Ik woon verder weg en hier in het dorp kennen ze me niet", legt Skylar uit. "Mensen zouden er geen deal van moeten maken, ik ben nog altijd dezelfde persoon. Je hoeft het niet te begrijpen dat er ook non-binaire personen bestaan, maar ik zou het fijn vinden als er normaal over wordt gedaan en dat mensen respect hebben voor ons. Ik kan het wel begrijpen dat mensen vanwege een geloofskwestie dit moeilijk vinden, maar iedereen zou geaccepteerd moeten worden zoals diegene is. Ik denk dat dit tijd nodig heeft."

Tekst: Jeanine Hendriks