‘Pas op plaats met zonnepanelen op bedrijfsdaken’

Gemeente Venray gaat voorlopig niet meer aan bedrijven vragen om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. De reden is dat Enexis door de overbelasting van het netwerk geen grote zonnepaneelinstallaties meer kan aansluiten.

De gemeenteraad nam in juli 2019 een motie aan om het College van B&W op te dragen bedrijven actief te benaderen voor het plaatsen van zonnepanelen op daken. Politieke partijen constateerden dat veel grote bedrijfsdaken nog onbenut zijn gebleven. Zonnepanelen op daken zouden de voorkeur moeten krijgen boven grote zonneparken op landbouwgrond. Met de motie hoopte de gemeenteraad een stap vooruit te zetten in de energietransitie. De gemeente heeft de ondernemers op bedrijventerrein Smakterheide het aanbod gedaan voor een gratis haalbaarheidsscan voor zonnepanelen op hun daken. Drie bedrijven hebben hierop positief gereageerd. Er kwam een kink in de kabel toen Enexis in november 2020 aankondigde dat Venray op slot werd gezet voor grote bedrijfsmatige installaties. ‘Helaas zijn er nu geen mogelijkheden voor bedrijven met grote daken en een grootzakelijke netaansluiting om in rendabele zonnepaneelinstallaties te investeren. Dus moet de gemeente even een pas op de plaats maken’, meldt het college. Kleinere zonnepaneelinstallaties van bedrijven, instellingen en particulieren kunnen nog wel worden aangesloten op het elektriciteitsstation in Venray.

Statenlid Emma Palmen (CDA) uit Venray vindt de kabinetshervorming de uitgelezen kans om haar motie tot verplichting van zon op dak op bedrijventerreinen tot uitvoering te brengen. Ze vraagt dan ook aan het provinciebestuur van Limburg hierop aan te dringen bij de formerende partijen.